Мултимедия

Мултимедия

Търговският представител натиска сензитивния екран и цветна видео демонстрация на софтуера, който фирмата препоръчва, изпълва компютърния екран. Инженера преминава през математическите формули с графична анимация, за да илюстрира по-добре използваните принципи. И двата примера показват една водеща технология от началото на 90-те години - компютърната мултимедия.

Елементарните мултимедийни системи, които могат да стартират мултимедийните приложения могат да бъдат създадени от компютър с 32 битов микропроцесор и устройство за четене на CD-ROM. Оптичните дискове притежават огромни възможности за съхраняване на информация. Един 5 инчов оптичен диск от 600 мегабайта от информация може да съхрани един час музика, няколко хиляди цветни картини, няколко минути видео или анимация и милиони думи. Един единствен оптичен диск може да съхрани 26 тома енциклопедична литература, която съдържа 15000 картини, графики, фотографии и рисунки, повечето от които цветни; 45 анимации; един час от аудио-клипове на известни речи и музика, както и Международния речник на Уебстър, с допълнение от около 9 милиона думи.

Устройства за вход, изход и съхраняване за една мултимедийна система, която може да бъде използвана за създаването и визуализирането на мултимедийни приложения:

  • Един микрокомпютър с 32 или повече битов микропроцесор и 4 мегабайта или повече RAM;
  • Специални адапторни карти (звукови, видео или карти за видеокомпресиране), които да дигитализират звука и видеото, интегрират ги в компютъра и също така компресират дигитално видеото;
  • Клавиатура, мишка или дигитайзър за въвеждане на текст и неподвижни образи;
  • Микрофони, CD-плеъри, музикална клавиатура и касетофони за звуково въвеждане на данни;
  • Камкодери, видеорекордери и лазерни видео-диск плеъри за въвеждане на видео-информация;
  • CD-ROM диск;
  • Мощен и по-обемен хард диск (300 мегабайта или повече за съхраняване на информацията;
  • Цветен монитор с висока разделителна способност, използващ системите Super VGA или Extended VGA с голям екран (минимум 17 инчов);
  • Стерео колонки.

Най-трудният елемент за вмъкване към мултимедийната информационна система е видеото, защото то съдържа огромно количество данни, които трябва да бъдат дигитализирани в компютъра. Докато лазерните видео-дискове и видеорекордерите могат да предават данни на компютъра, то вторият от своя страна е ограничен в изобразяването на картините (визуализацията на образа). Процесът на интегриране на видеото с друг вид данни изисква специален софтуер или компресиращи платки, придружени от специален чип за видео обработка. Огромните масиви от информация във всеки един видео-образ трябва да бъдат дигитално кодирани, съхранени и обработени електрони с помощта на технологии, които "компресират" дигиталната информация. Стандартът за микрокомпютри DVI (Digital Video Interactive), компресира видео в съотношение 150:1 с помощта на специални чипове върху DVI платката. Процесът на компресия позволява видео от един час да бъде съхранено върху приблизително 720 мегабайта памет. Без компресия ще е необходима около 110 гигабайта памет. Едва с въвеждането на микропроцесорът на Интел 486, който включва в себе си технологията DVI, се елиминира нуждата от допълнителни чипове и платки за обработка на видео информация.

Днес за да се стартират мултимедийни приложения с помощта на IBM компютър трябва да се използва или специален мултимедиен персонален компютър, или такъв, оборудван допълнително с всички необходими за мултимедията хардуерни и софтуерни устройства. Тенденцията е компютрите, които се появяват на пазара да са с вградени мултимедийни приложения.

Дори без мрежите, компаниите могат да използват мултимедията за подобряване на разпределението и използването на информацията. Компанията 3М (Minnesota Mining and Manufacturing Company) разпространява огромен каталог от 2400 офис-продукта с мултимедийно приложение върху CD-ROM. Приложението помага на клиентите да разберат от какви продукти се нуждаят и дори да видят видео-демонстрациите на най-необикновените продукти на 3М.

Друго обещаващо направление за мултимедията са интерактивните забавления. С помощта на мултимедийната технология се създават видео игри с използването на текст, графика, видео, звук и анимация в един единствен продукт, който е леснодостъпен за дома дори и с използването на телевизор.

Коментари: